Proč dětem číst?

Žijeme v moderní době. V době, která nás doslova nutí se někam posouvat, zlepšovat se, vzdělávat se a získávat informace. A to především na internetu. Dokonce už i naše děti se učí hledat informace na internetových stránkách. Je pro ně jednodušší, shlédnout video, než se zaposlouchat do nějakého čteného slova. Přesto existuje mnoho důvodů, proč dětem číst.

Pokračovat ve čtení →

Valašský venkov

Valašská Bystřice

Pokud vás zajímá spíše venkov, než rušná města, určitě nezapomeňte při poznávání Valašska navštívit Valašskou Bystřici. Obec leží v malebném údolí obklopena horami. Je ideálním místem pro celoroční sportovní aktivity přes turistiku, cyklistiku, až po lyžování. Zdejší lesy také potěší milovníky houbaření. Paseky jsou obseté lesními plody a krajina je to jako z pohádky.

Pokračovat ve čtení →

Ruch Valašských měst

Zlín

Při návštěvě Valašska určitě navštivte Zlín, který se nachází na pomezí regionu. Když se řekne Zlín, každého určitě hned napadne Baťa. A tak prohlídku města můžete započít v továrním areálu. Vidět můžete nejen tzv. Zlínský mrakodrap, ze kterého je krásný výhled na celé město, ale také Baťův institut, Baťovu vilu, nebo jeho památník. V letních měsíc stojí za návštěvu park Komenského a Gahurův prospekt. Zahrádky a cukrárny se tu volně přelévají do parku, takže o dobrou kávu v krásném prostředí nebudete mít nouzi. Pokud cestujete s dětmi, navštívit můžete Zoo Zlín, nebo hrad Lukov.

Pokračovat ve čtení →

Rozložení Valašska

Kde území Valašska hledat

Valašsko je region v nejvýchodnější části Moravy, u hranic s našimi slovenskými sousedy. Je obklopeno hlubokými lesy, skálami a horami, takže je ideálním lákadlem pro turisty a milovníky relaxu na čerstvém vzduchu. Některé osady a vesnice mají dochovanou původní podobu, takže při jejich navštívení si budete připadat jako v pohádce. Rázem vás přejdou myšlenky na moderní svět a technologie. Na některých místech se zastavil čas.

Pokračovat ve čtení →

Jak se žilo na Valašsku dříve

Zemědělství

Až do konce 19. století bylo hlavním a nejdůležitějším zdrojem obživy lidí na Valašsku zemědělství. Díky tomu se zde postupně v souvislosti s nárůstem populace zvětšovaly plochy orné půdy či pastvin. Ovšem převážně kopcovitý až hornatý terén s horší kvalitou půdy vedl k pracnému a zdlouhavému způsobu zemědělského hospodaření.

Pokračovat ve čtení →